21 Δεκεμβρίου 2015

Με αρωγό μόνο τον Κάρνειο Απόλλωνα, φωτίζεται η Λάας….

Φωτογραφία αρχείου
....και το φώς το οποίο αναμφισβήτητα  κυριαρχεί στην ζωή μας, με κάνει να αισθάνομαι συγκρατημένα ευτυχής για την απάντηση από την προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Σπάρτης κα Ευαγγελία Πάντου.
Μια χρήσιμη ανασκόπηση των γεγονότων Λακωνικά.
Η Ανησυχία μου ξεκίνησε όταν έμαθα ότι σχεδιάστηκε η βελτίωση του οδικού δικτύου Γυθείου-Αρεόπλης-Γερολιμένα, και η επίμαχη παράκαμψη στην περιοχή του Πασσαβά, θα κάλυπτε μεγάλο και σημαντικό  τμήμα της περιοχής όπου άκμασε η αρχαία πόλις Λάας (που σημαίνει και φώς), καθώς και την κρήνη «Γαλακώ».
Άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αρχαίες καταβολές και τις ρίζες της φυλής μου, αναζήτησα τρόπο, και αρωγή για την ανάδειξη της αρχαιολογικής αξίας της περιοχής, την οποία ερασιτεχνικά είχα σκιαγραφήσει .
Οφείλω να ευχαριστήσω τον καλό φίλο, και αδελφό τον Γεώργιο Δεμοιράκο, μια κυριολεκτικά «καλή καρδιά», γιατί ήταν ο μόνος που βοήθησε ανιδιοτελώς, κάνοντας πολύ περισσότερα από εμένα, αντιμετωπίζοντας και την κοντόφθαλμη ιδεοληψία των ντόπιων, που δυστυχώς απείχαν μακράν από το να μας βοηθήσουν.
Οι δύο μας  μόνοι,  με τις δυνατότητες που είχαμε, θέσαμε κύριο σκοπό την διαφάνεια των δραστηριοτήτων.
Κάπου στον δρόμο, συναντήσαμε και τον Νίκο  Καλαποθαράκο εκδότη του  ManiVoice, και μέλος του κόμματος των Οικολόγων πράσινων, πρώην υποψήφιο βουλευτή.
Με τα δικά του όπλα βοήθησε και αυτός,  τις δικές μας «ντουφεκιές»
Το θέμα μας σήμερα είναι πρώτο προς συζήτηση, στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά από επερώτηση της περιφερειακής συμβούλου Δήμητρας Λυμπεροπούλου.
Το σημαντικό για μένα είναι πώς :
Ευρέθει τάφος της πρώιμης εποχής σιδήρου 1050 π.χ. έως 7ος αιώνας π.χ.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απαντητική επιστολή από την κα Ευαγγελία Πάντου.
Το πρώτο βήμα έγινε, με την ανάδειξη της αρχαιολογικής αξίας του χώρου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σπάρτης, δίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα.
Τώρα είναι πλέον αρμόδια και υπεύθυνη  για την ανασκαφή την  μελέτη και την ανάδειξη,  η Κεντρική Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Προσωπικά πιστεύω πώς, τα ευρήματα είναι η κορυφή του παγόβουνου, που πιθανόν να αλλάξει την ιστορία.

Γ.ΠΑΠΑΔΟΘΩΜΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας....συντροφιά μας.