17 Οκτωβρίου 2012

«ΣΚΥΡΑΣ» το ποτάμι της Μάνης.


Ο ποταμός Σκύρας στον χάρτη
«Προελθόντι δε από του μνήματος εκδίδωσιν ες θάλασσαν ποταμός, ονομα δε οι Σκύρας, ότι κατά τούτον ανώνυμον τεως όντα Πύρρος ο Αχιλλέως έσχε ταίς ναυσίν, ηνίκα επί τον Ερμιόνης γάμον έπλευσεν εκ Σκύρου, διαβάντων δε τον ποταμόν εστί ιερόν αρχαίον…απωτέρω Διός βωμού….» 
Παυσανίου ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΧΧV παρ.1
«Αφού προχωρήσωμεν από το μνήμα του Λά, συναντούμε τον ποταμό Σκύρα, ο οποίος χύνεται στην θάλασσα και έλαβε το όνομα του-γιατί προηγουμένως ήταν ανώνυμος- όταν εφτασε εκεί με πλοία από την Σκύρο ο γυιός του Αχιλλέα Πύρρος για τους γάμους του με τηνΕρμιόνη. Αφού περάσουμε τον ποταμό συναντούμε αρχαίο ιερό, πέρα από τον βωμό του Διός.»
Χλωρίδα στην όχθη του ποταμού
Στα νότια του χωριού Αγερανός, και στον κόλπο του χωριού Καμάρες, που λέγεται και κόλπος Κάτω Βαθιού, χύνεται στην θάλασσα ένα ποτάμι, που λέγεται «ρεμα της Δίχοβας», και θεωρείται ο ποταμός Σκύρας του Παυσανίου, από τους Leake και Curtius.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με όλα τα παραπάνω. Πράγματι το ποτάμι που αναφέρει ο Παυσανίας είναι ο Ποταμός Σκύρας.
Το ότι ήταν πριν ανώνυμος, μάλλον ακλουθεί και σήμερα την «ροή» του επειδή τον συναντάμε με διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με την περιοχή που διασχίζει.
Αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την εκροή του, βρίσκονται οι πηγές του ποταμού.
Πηγή του ποταμού είναι το «Σελιναρι», η βρύση της Δροσοπηγής, που βρίσκεται, στο σημείο ένωσης δύο βουνών, της Αρέας και του βουνού της Παλιοκοτρώνας.
Πιθανόν το  «Σελιναρι» να είναι το δώρο του  Σειληνού, λόγω της ονομασίας που μέχρι σήμερα έχει. Επιπλέον το νερό που αναβλύζει διαθέτει σημαντικές ιαματικές ιδιότητες, σύμφωνα με τις παραδόσεις.
Προγόνια, οτι απόμεινε απο το πλατανόδασος, μετά τις καταστροφικές φωτιές.
Αρχίζει λοιπόν την πορεία του το ποτάμι, και μετά από δύο χιλιόμετρα η ονομασία του διαμορφώνεται σε «Προγόνια», καθώς κατηφορίζει ανάμεσα σε ένα καταπληκτικό πλατανόδασος, και μετατρέπεται σε ορμητικό χείμαρρο, τους χειμερινούς μήνες.
Συνεχίζει στην ακρη του κάμπου του Βαχού, τα «Ισιώματα» και στα Καλαποθαριανικα.
Στην συνέχεια ακλουθεί παράλληλη πορεία με τον αμαξιτό δρόμο που ενώνει το Γύθειο με την Αρεόπολη. Εδώ το βρίσκουμε σαν «Πλατύ ποταμό», πάντα να κυλάει ανάμεσα σε Πλατάνια. Στην περιοχή Λεβάκου ενώνεται με τον κυρίως χείμαρρο, και ένας παραπόταμος, το ρέμα της «Οριαχας»,  που έχει τις πηγές του στον Λόφο της  «Παλιάς Καρυούπολης».
Του Πασα η βρύση, οπως ειναι σημερα...."τσιμενταρισμένη"
Περνώντας από τα Ντεμιριάνικα, φτάνει στου «Πασά τη βρύση», όπου και εγκαταλείπει τον αμαξιτό και συνεχίζει μέσα από την άφορη κοιλάδα της Φράγκας για την Δίχοβα και τις Καμάρες όπου είναι και οι εκβολές του.
Λιγοστο το νερο του ποταμιου το Φθινόπωρο
Μικρη λιμνούλα στο ποτάμι και βούρλα. 
Σε αρκετα σημεια απομένουν πεισματικά ομορφα πλατάνια τυλιγμένα με κισσό.
Αν και στις μέρες μας, έχουν μειωθεί αρκετά οι δραστηριότητες εξ αιτίας του ποταμού, δεν μπορεί να λησμονήσουν όσοι τα έζησαν, όλα εκείνα που αποδίδει το νερό, και που για την περιοχή της Μάνης πολλαπλασιάζονται λόγω της σπανιότητας του.
Πέρα από την αρδευτική του διάσταση, και το πότισμα των ζώων, χρησίμευε για το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων, κινούσε νερόμυλο, και προσέφερε τροφή πλήθος καβούρια και χέλια.
Παρουσιάζω λοιπόν για πρώτη φορά τον Σκύρα, δηλώνοντας την ιστορία του, αλλά και  την μεγάλη περιβαλλοντολογική σημασία που έχει για την περιοχή της Μάνης.
Τίποτα δεν είναι απόλυτο…ετσι λοιπόν ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει πως ακόμη και η «ξερή» Μάνη έχει τα ποτάμια της στο μέτρο που η φύση της χάρισε.

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΑΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ . Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΑΡΙ ΝΕΡΟ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ο ΠΟΔΑΡΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΑ ΠΑΓΟΥΡΙΑ(ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΟΥΒΑΛΑΩ 12-17 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ) ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΕΦΤΑΝΑ ΚΑΠΩΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ .ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΦΟΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΑΡΙ ΕΤΡΕΧΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΝΟΙΩΣΕΙ.
    ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΑΡΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΔΩΡΙΣΕ Ο ΣΙΛΗΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΑΥΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ.
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΤΕΡΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΛΗΝΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΡΤΕΣΙΑΝΟ ΦΡΕΑΡ(ΠΗΓΑΔΙ)!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας....συντροφιά μας.